::Carian::

INFO TERKINI

UJIAN RASMI 1 AKAN DIADAKAN PADA 14 MEI hingga 22 MEI, 2013, HARAP MAKLUM SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU 2013

Friday, May 15, 2009

Sejarah Sekolah 1

Sekolah Kebangsaan Batu Tiga Temoh telah diasaskan pada tahun 1946 dengan usaha sama penduduk kampung yang diketuai oleh Encik Hassan Bin Abd. Jalil. Pada mulanya sekolah ini hanya merupakan sebuah rumah kongsi para pekerja ladang getah yang disewa dari Banir Estate. Pengurus ladang itu adalah seorang berbangsa Inggeris yang bernama Encik Matthew.

Bangunan yang dibina daripada kayu itu dikenakan sewa sebanyak RM25.00 sebulan. Bayaran tersebut telah ditanggung oleh Jabatan Pelajaran Perak. Sekolah ini mempunyai perintis seramai 80 orang murid terdiri daripada anak tempatan dengan Encik Mat Zin Bin Ismail sebagai Guru Besar pertama.

Pada tahun 1951, Pengurus Banir Estate telah menjual ladangnya termasuk bangunan sekolah kepada saudagar cina yang bernama Foo Yeet Kai. Pada tahun 1952, beliau telah membuka lombong bijih timah bagi menggantikan ladang getah. Beliau telah menggunakan bangunan sekolah sebagai tempat tinggal pekerja dan sebagai ganti telah membina sebuah bangunan papan berukuran 45 X 25 kaki persegi dengan perbelanjaan sendiri. Pada masa tersebut sekolah ini mempunyai murid seramai 95 orang dan diketuai oleh Encik Abd. Ghani sebagai Guru Besar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Datang dengan harapan dan pulang dengan kejayaan...

Datang dengan harapan dan pulang dengan kejayaan...